marți, 13 noiembrie 2012

SPITALUL SI RAFINARIA PREDINGER

Asa cum am promis doamnei "mihaeladr" am incercat sa descifrez misterul numelui "Predinger". Iata un fragment dintr-o harta unde apare la nord-est de Liceul Comercial numele strazii "Predingher" unde vedem si cladirea spitalului cu acelasi nume si apoi un alt fragment de harta unde vedem inspre sud, pe Bulevardul Kretulescu (astazi Bulevardul Petrolului), rafinaria ce purta numele celui ce finantase construirea spitalului si era proprietarul rafinariei : Mendel Predinger.


Mai multe nu am putut afla intrucat Muzeul National al Petrolului e in renovare...




Totusi mi s-a promis accesul in curand la intreaga colectie a "Monitorului Petrolului" din perioada 1902-1947, pentru a afla cine a fost si ce a lasat in urma cel ce-si odihneste somnul de veci in cimitirul evreiesc din nordul orasului...urmeaza un "regal arhivistic" pentru mine...se mai inscrie cineva?

4 comentarii:

  1. Merită pentru prezent să cercetezi trecutul.
    Voi citi în continuare.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ok ! Astazi am discutat cu fostul director al muzeului, dl.ing. Ion Stefanescu (el insusi o arhiva vie a industriei petrolifere din Romania si nu numai )care m-a invitat saptamana viitoare sa discutam pe marginea subiectului. I-am mai lansat o provocare cu aceasta ocazie: ce stie despre adevaratul amplasament al rafinariei Mehedinteanu si daca sunt informatii despre o "distilerie de petrol" de dinaintea primului razboi mondial la...Moara Domneasca! Raspusul ? ...in episodul urmator...Multumesc amandurora pentru incredere!

    RăspundețiȘtergere
  3. Interesant blog, felicitari.
    Este si o datorie patriotica sa ne cunoastem orasul.

    Apropos de Mendel Predinger, v-am trimis doua fotografii pe adresa dvs. de email...

    RăspundețiȘtergere