vineri, 24 iunie 2011

CALDURA MARE, MONSER...

Nu e ploiestean care sa nu isi aminteasca ecranizarea schitei lui Caragiale, cu Toma Caragiu si Marin Moraru.



Cunoasem toti replicile:  Caragiu - " Amice esti idiot ! " Moraru - " Ba nu domnule ! "

S-a spart teva de apa calda...afara multe grade peste 30...in apartament multe grade peste 40...sauna...seara muncitorii pleaca...fara sa fi reparat ceva...noapte de cosmar...aerul conditionat nu poate face fata....


dimineata iau problema in ma...in serios si pun mana pe telefon: 0800800255...Beep...-Bine ati vanit la Dalkia...bla...bla...voce somnoroasa: -" Cu ce va putem fi de folos ? " mieros, zic - "S-a spart teava de apa calda !" - " Unde ? " - "In subsol !" - " Nu, unde...unde locuiti ? " - " Democratiei 86, bloc H3, zic " -" La noi figureaza la aceasta adresa,  H 13" ...imi vine sa spun replica lui Caragiu...cea cu amice...inghit in sec cu tot cu replica...- Stati sa va luam TOATE datele !...nu mai suport si inchid...sauna continua...sun la administrator: -  " Tata a spus ca nu e acasa..." iar imi vine in minte replica aceea...- " Da-mi te rog numarul lui de felefon! " si mi-l da...pe cel la care tocmai sunasem...ma uit in oglinda : -" Amice, esti idiot !" scot trei carti de vizita : Gabriela Popescu sef birou apa canal, Razvan Lungu director general RASP si inca una...Andrei Liviu Volo...il sun pe Vasile instalatorul...s-a varat in subsol si a inchis un robinet uitat deschis....

Afara incepe vipia...ma decid brusc: " - Amice, intoarce birja...mergem la Campina ! "

- " Opreste putin !" zic atunci cand trecem prin fata bisericii...intru si vad lumea pioasa, in genunchi, facand matanii...un domn respectabil, trecut binisor de varsta a treia, transpirat, cu ochii iesiti din orbite, se uita fix inainte...ma uit si eu: in fata sa, o domnisoara cu rochie vaporoasa, transparenta, sta aplecata cu fruntea la pamant...cine o fi inventat cuvantul "tanga" ?

In biserica e racoare...mai bine raman aici...sa privesc enoriasii cucernici...

5 comentarii:

  1. cucernici foc enoriasii...pe unii dintre ei ii duce la biserica frica....frica de moarte, cu gandul ca poate pe ei , moartea ii va ocoli, daca li se aduna minutele, orele de stat in genunchi...Nichita a zis bine "daca este un pacat faptul ca suntem oameni, nu este o ispasire in faptul ca murim" ...privita in oglinda, vorbele lui Nichita arata cam asa : daca nu este un pacat faptul ca suntem oameni, este o ispasire in faptul ca murim. Moartea, daca nu e traita in timpul vietii, ne opreste in cele din urma, din lancezirea noastra in ale "omenescului" ...o evolutie prin moarte e necesara inca din viata...daca ne ducem la biserica, dar nu ne-am curatat interiorul, nu ne foloseste la nimic, este o actiune exterioara care nu il pacaleste pe Dumnezeu.

    Apropos de Caldura mare si racoarea din biserica, imi place replica " spune-i ca am venit eu/...cum va cheama pe dvs?/ destul atata! ma cunoaste 'mnealui, suntem prieteni"...:))

    RăspundețiȘtergere
  2. :)))))
    o zi obişnuită pe plaiurile umede ale mioriţei landschaft :))))
    şi apropos de biderică, ne uitam mai acum câţiva ani la o emisiune - challenge (ceva care se ţine pe o insulă pustie, pe echipe, îmi scapă numele acum) şi la unul dintre interviuri, o domnişoară de culoare (aşa s-a nimerit, am prieteni foarte buni negri, so, aşa a dat la zaruri) spunea că face ce face ştiind că apoi merge la biserică şi i se iartă toate cele... asta după ce povestea toate intrigile şi minciunile şi uneltirile pe care le făcea ca să câştige. deci ce mai e o tanga în plus sau în minus :)))))

    RăspundețiȘtergere
  3. Flori...multumesc pentru...pentru Nichita, in a carui banca de la scoala am stat si eu...cam 15 ani mai tarziu...pentru cuvintele, parca desprinse dintr-o predica imaginara rostita dintr-un amvon plutitor deasupra, mult deasupra celor ce vad dar nu aud, simt dar nu gandesc si acelora ce ar urla...dar tac...
    Pe mine nu ma cheama nimeni...doar cand au un bat de scos din...isi aduc aminte de mine si ma striga cand Ioane (bunii prieteni),cand Jeane, fosti colegi de facultate, ori dom' profesor, elevii sau studentii...Ioni, imi spunea iubita din tinerete, Johan, rudele din Germania...si Janosi bacs, prietenii din secuime (ar scoate brisca pentru mine si romanii din Sepsiszentghioghi...si de ce nu, domnu' inginer Donca, jumatatea dintre poulatia Ploiestilor care ma cunoaste...pe cealata jumatate o cunosc eu...pe toti i-am respectat si-i respect, iubindu-i...o zi buna !

    RăspundețiȘtergere
  4. Flipi...cand am vazut prima oara un "afro-american" (politicaly corect?) in biserica ortodoxa, era cam prin '65...cand a intrat, in biserica s-a auzit un murmur..care s-a transformat in uragan cand a spus "Buna ziua !" : "Vorbeste, vorbeste!",strigau babele cu mana la gura...eu doar i-am atins emotionat camasa lunga pana la genunchi, colorata fistichiu...- De unde sunteti "tovarase negru" ? - Din Oagadougou...Peste ani aveam sa am un coleg din Volta Superioara...Imi e dor de Compaore Adama...colegii, la cantina-i spuneau cu zambetul pe buze, in loc de "Pofta buna !", un - "Satisteangat" !...Compaore rspundea: "Multam fain !"...facuse anul pregatitor la Cluj...Cu o tanga in plus, nu ar fi nimic...cu una in minus...unde ai vazut asa ceva ?

    RăspundețiȘtergere
  5. compadre al meu trăieşte în ghana şi bineînţeles ca toţi urmaşii de seamă ai premirilor, a făcut anul pregătitor la cluj.
    vorbeşte 6 limbi (dintre care 4 sunt ale părinţilor, care sunt mari şefi de triburi transformaţi în ambasador şi soţie) are fraţi prin toată lumea, în state şi în indonezia... să mai continui?
    am avut la un moment dat şi un gând să merg la el pentru că se pare că şi acolo e ceva mai bine economic, dar mi-am spus în barbă (care nu prea e barbă :))) e mai mult o muscă cu cioc) că trebuie să stăm aici şi să luptăm.
    acum să vedem cum şi cu cine! :))))

    RăspundețiȘtergere