joi, 23 iunie 2011

EROI AU FOST...EROI SUNT INCA...MAINE CE VA FI ?

Nu ma pot supara pe Ploiesti...cu atat mai mult pe locuitorii sai...pe niste vremelnici primari insa, m-as fi putut supara...incepand cu 'nea Nicu Paraschiv, care intr-o audienta din '77,  mi-a spus: " tinere, chestia asta cu nemtii e o problema prea delicata...sa lasam sa mai treaca ceva vreme..tu casatorete-te intai, chiar cu o nemtoaica, faceti copii, mai stam apoi de vorba "...l-am ascultat...m-am casatorit cu o ploiesteanca, pe jumatate (jumatatea mea) nemtoaica si am "facut" cativa copii dar am crescut multi...apoi "am ridicat problema" in fata tovarasului prim secretar al organizatiei PCR municipale, primarul Mircea Ionescu, poreclit "Baiazid"..."du-te ma si tunde-te " mi-a spus in '84..."si mai rade barba aia, ce esti Engels ori Karl Marx?"...nu l-am ascultat si in 1985 cand l-am scos din rah...scuze, dintr-o situatie dificila pe colegul meu Traian Georgescu care era atunci diriginte de santier si am facut intr-o noapte racoardele la canalizare a gurilor de scurgere de pe noul bulevard Republicii, impreuna cu maistrul Constantin Purcaroiu din Chitorani si echipele sale de la Canalizare, Baiazid i-a spus directorului general Alecu Constantin: " Generale, pe pletosul asta, sa mi-l pui sef la Ape...vedeti cum v-a scos din c"...el a avut curaj sa spuna pe romaneste...curaj am avut si eu  in '89 cand iar am abordat problema cimitirelor cu eroi roamani si  germani, chiar la Crangul lui Bot....cand noul primar Apostol a venit " vizita de lucru " la Uzina de Apa" : " O sa analizam tovarasu' Donca...si daca se va dovedi oportun, vom intocmi un plan de masuri..bla...bla...bla...

apoi am "facut " o revolutie si credeam ca in sfarsit voi putea pune o floare pe fiecare mormant de erou...
era insa timpul in care unii  " facea bani ", altii, cautau sinecuri si  "vaci grase...bune de muls..."...nu mi-au auzit vocea nici Hanganu, nici Savulescu, nici Toma, nici chiar Calota...de Volo, ce sa mai zic...
La FDGR Prahova, Sebastian Schnell era ocupat cu "ajutoarele" si adeverintele pentru cei ce plecau in Germania, apoi Hildegard Bratu nu mai prididea cu reclamatiile la Bucuresti, eu insumi, in cei 7 ani de mandat nu am putut sensibiliza decat de Florin Sicoe, consilier judetean si pe arh. Liliana Dobrinescu de la Directia judeteana de Cultura, cu care am fost sa vada locul in care a fost cimitirul de la Crangul lui Bot si am facut poze, iar ei au masurat terenul...apoi nimic..


Acum, incerc din nou...la 70 de ani de cand Romania a intrat in razboi, vorbind de cimitire disparute unde se rasucesc in mormante eroi romani si germani...eroi ce si-au dat viata aparand rafinariile orasului...



Iarta-i  Doamne ! si pe cei ce au murit si pe cei ce traiesc...si unii si altii, se intreaba: de ce ?...intreb si eu...

6 comentarii:

  1. Cei care au murit nu se mai intreaba, ca eroi, le este foarte bine acolo unde sunt acum sufletele lor, ca sa se gandeasca la astfel de probleme "corporale", dar se intreaba Dumnezeu pentru ei, in locul lor, si cu siguranta cand El pune o intrebare, va face astfel incat cei care au responsabilitatea raspunsului sa se "simta" sau sa simta pana in adancul inimii durere, tristete, urmare fireasca si necesara, a ne-simtitoarei lor inimi; cu siguranta, o face El sa simta, pe ea, pe inima, nimeni nu scapa de asta, chiar de s-ar ascunde in creierii muntilor, ori in cele mai ascunse crapaturi ale pamantului. Si totusi, fiind ploiesteni, si dvs. avand mare trecere inaintea Lui, pentru dvs. nu se va supara pe ei...pe Ploiesteni. :)
    Domnule Ioan, sunteti o adevarata comoara de trairi, aveti o inima foarte mare. Ma intreb, oare cum de va mai incape in piept? eu, de aici, din locul asta, o vad cum ca "da pe de margini"!:)

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, prezentul dispare în dauna trecutului!
    Oare de ce?!
    "... întreb şi eu..."

    RăspundețiȘtergere
  3. Ma onoreaza aprecierile tale Flori...e drept, cateodata, cam da pe afara inima asta...dar nu ca oala cu lapte ce fierbe, ci ca sacul lui Mos Craciun ce "plesneste" de cate daruri duce...acelora ce stiu sa se bucure cand primesc ceea ce eu daruiesc cu dragoste alaturi de o floare...multumesc! " Daruind vei dobandi "...acum cateva zile, dupa ce Dumnezeu mi-a daruit " o minune, dupa zece vise " ca in cantecul lui Chilian, am fost la biserica Sf. Pantelimon, de vis-a-vis de mine in Ploiesti, sa intreb ce pot face si pentru a-i multumi lui Dumnezeu, nu doar sa-i cer ajutorul la ananghie...parintele mi-a spus sa aduc o jertfa...jertfele eroilor, ori fi fost suficiente pentru ca noi sa-I putem multumi astazi ca ne-am nascut si traim, ca putem visa si iubi ? tot un fel de jertfa este si postarea aceasta, ca si cele de ieri de pe celelalte bloguri...am scris tot despre eroi si la "Muzeul virtual al apei Ploiesti" si la "Parintii nostri "...Dumnezeu va sti ce sa faca..

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumesc Scorchfield...daca ieri, poetul spunea " La trecutu-ti mare, mare viitor ", azi am putea zice " La prezentu-ti mic, trecutul e urias..."

    RăspundețiȘtergere
  5. Bună Ziua, mă interesează locaţia exactă a cimitirului eroilor de la Crângul lui Bot, dacă mă puteţi ajuta.

    RăspundețiȘtergere
  6. Bună Ziua, mă interesează locaţia exactă a cimitirului eroilor de la Crângul lui Bot, dacă mă puteţi ajuta.

    RăspundețiȘtergere