sâmbătă, 10 noiembrie 2012

IN CARTIERUL LUI NICHITA

Astazi soarele a luminat a toamna tarzie peste fosta "Piata sarbeasca" din Ploiesti ca-ntr- o acuarela de Mihai Bandac, bunul prieten al lui Nichita...am luat-o agale pe fosta strada Pretingher (acum Transilvaniei)  dinspre "Calea oilor" (astazi Gheorghe Doja), unde in 1920, Gogu Mitulescu deschisese o crasma ce avea deasupra intrarii firma: "La viata lunga", iar spre Gara de Nord  erau in calea mahalagiilor insetati, "La doi vanatori" si "La Tache"... venind dinspre strada Calomfirescu gaseai la numarul 29 carciuma "La Mihai Viteazul". In locul acelei firme a atarnat pana in 1954 o alta, "La Calul Balan", peste toate aceste amintiri la care suspina "Marele blond", aparand in anii '70 cladirea tipografiei.


Doamna Tatiana, mama poetului, cumpara probabil acadele pentru cei doi copii de la pravalia "La Fason" ce avea si ea un Motto deasupra usii : "Hai noroc si veselie, la Fason in pravalie", unde patron era domnul Gheorghiu...


Eram elev la liceul Caragiale in vremea cand  inca mai existau acele carciumioare, iar strazile din jurul scolii mai pastrau doar parfumul vremurilor trecute, asa ca tot ce v-am povestit am aflat de la ziaristul Ioan Grosescu, fost redactor sef al ziarului "Ploiestii". Despre "La Fason" stiu de la nepoata comerciantului cunoscut in tot Ploiestiul...
De fapt am ajuns pe langa fostul spital de pediatrie "Pretingher", sperand ca voi fi "adoptat" de vreun maidanez "de cartier", dupa ce aflasem ca  Hera, Husky-ul superb al Sofiei, mica pictorita, cu care voiam sa inlocuiesc labradorul, tocmai plecase cu adevarat spre "locul cu verdeata " vesnica...


Viata de caine...


8 comentarii:

  1. Si eu stiam ca ii zice "Pretingher" la spitalul din acea zona, dar am aflat la turul istoric al Ploiestiului la care am fost in octombrie, ca il chema Predinger (se citeste Predingher, accentul fiind cu totul altul decat spunem noi Pretingher). Am vazut si casa din centru in care a locuit si monumentul funerar din cimitirul evreiesc.

    RăspundețiȘtergere
  2. O rugaminte! Intrati pe blogul meu la linkul pe care am sa vi-l dau si dati-mi un raspuns, daca in cladirea care este in poza a fost Liceul sanitar inainte de 1990.

    http://mihaeladr.blogspot.ro/2012/11/sambata-cu-amintiri-36.html

    RăspundețiȘtergere
  3. Pandhora, si mie imi e dor de Ploiesti cand sunt la Campina, dar imi trece repede...poate voi posta ceva in acest sens...

    RăspundețiȘtergere
  4. Mihaeladr, ai perfecta dreptate in legatura cu Mendel Predinger...asta dovedeste ca "ploiestenii mei" sunt cel putin mai atenti si mai documentati decat "ungurenii lor"...mea culpa ! Sper sa-mi repar greseala si prin publicarea unei postari despre rafinaria Predinger.
    Si da, in imaginea pe care ai publicat-o pe blog, e cladirea unde a functionat "Liceul sanitar Ploiesti" inainte de 1989. Caminul elevelor era in spatele acestei cladiri, cu intrare din strada Bunavestire (fosta Karl Marx) unde dupa acel an a functionat sectia salubritate a R.A.G.C. Ploiesti, cladire inscrisa pe lista cladirilor de patrimoniu. Cladirea a fost retrocedata comunitatii catolice din Ploiesti.

    RăspundețiȘtergere
  5. Ioan, nu stiu daca bunicul era cunoscut in tot Ploiestiul, dar casa se afla un pic mai la stanga fotografiei;i-ai surprins zidul care atunci avea usa de intrare in pravalie,acum zidita, si care avea sus scris acea lozinca amuzanta.curtea,care da in str.lautari cuprindea pe atunci jumatate din strada (lucru ce l-am aflat si noi,acum cand am vandut proprietatea)...ne bucuram nespus ca cei care au cumparat sunt niste oameni extraordinari.

    RăspundețiȘtergere
  6. Un cartier în care și eu mă bucur că am copilărit, anii 1988-2002....
    http://mionulescu.blogspot.ro/2014/11/iluzia-mahalalei-amintirilor.html

    RăspundețiȘtergere