marți, 17 mai 2011

CLAUDIU ROTARU - UN CANADIAN CARE A FOST PLOIESTEAN

Poate generatiilor crescute cu "Milupa" si doftoricite cu "Sumetrolim", acest nume nu le spune nimic,  insa  acelora hranite cu lapte matern, eventual lapte praf "Raraul" si badijonate pe amigdale in caz de tuse uscata, cu celebra pe atunci, " gentiana violet ",  le asterne in fata o adevarata istorie,  a noastra, a celor crescuti cu cravata rosie la gat...
Nu, nu este vreun preot pasoptist, nici ministru comunist, este unul dintre "Cei ce ne-au dat nume", noua, celor ce ne leganam la "Cenaclul Flacara" in auz cu "Mugur de fluier" si gand zburat la " Canarul " galben ca un galbenus, e cel ce a dat numele formatiei ce ne insoteste viata de aproape 50 de ani, inconfundabila si neegalabila " Phoenix ", cel de la chitara armonie, CLAUDIU ROTARU.


in 1965, cand sefii de la UTM au strambat din nas, UTC-ste,  Claudiu a gasit solutia: formatia va renaste din propria cenusa precum pasarea mitologica, purtand numele "Phoenix"



Plecata la drum in 1961, condusa de doi elevi de 14 si 16 ani, Nicolae Covaci si Bela Kamocsa, formatia "Sfintii" din Timisoara, l-a avut in componenta si pe rebelul cu parul mare, roscat si cret, cu degetele usor-rapid mangaind  strunele chitarei (primul din partea stanga a fotografiei).  Dupa ce inregistreaza prima lor compozitie, "Stiu ca si tu ma iubesti",  Claudiu incepe sa se dedice si carierei profesionale, urmand cursurile Facultatii de Hidrotehnica din Timisoara. La terminarea acesteia, desi tatal sau, aviatorul, il sfatuieste sa ramana in Timisoara, alege Ploiestii, atat de aproape de Bucurestiul unde putea sa se manifeste si in plan artistic.
Asa ca in 1968, il gasim la Sectia Ape-Canal a ICP-ului si continuand sa-si perfectioneze stilul. In conflict continuu cu sefii intreprinderii, Claudiu, un fel de "paria" pentru autoritatati, era adulat de noi "pletosii", noii rebeli, ca pe unul dintre "Sfintii" Timisoarei...
Acolo, la noul GIGCL, aveam sa-l aflu eu, dupa terminarea aceleiasi Facultati de Hidrotehnica, dar din Bucuresti. Desi nu cantam dupa note muzicale, poate doar dupa ureche,  avand parul asa cum il avusese el in urma cu 10 ani, Claudiu, ajuns acum sef al respectivei sectii,  m-a "crescut" si invatat din tainele meseriei, dar si deschizandu-mi si mai mult portile muzicii. Avea sa infiinteze in Ploiesti, formatia "Azur", in componenta : Claudiu Rotaru, Marius Darvareanu, Dumitru Ciocardel, Marian Radu, Stefan Streit.
Se dedica tot mai mult muzicii, dupa ce i-am umat la conducera Sectiei Apa - canal si -si imparte garsoniera cu dogul german Blitz, care isi scotea capul pe o freastra si coada pe cea opusa a Trabantului 2Ph 1943.
22 Decembrie1989, il gasaeste normal, in balconul revolutiei ploiestene. Anul 2002 nu avea sa-l mai petreaca in tara...se deschisesera usile coliviei, iar canarul isi luase zborul spre alte zari...



Din pacate, Claudiu nu a fost invitat sau nu a putut participa la nici-o aniversare Phoenix...In 2008, dupa un concert "Bega Blues Band" in Bucuresti, l-am intrebat pe Bela Kamocsa, daca  mai stie ceva despre Claudiu. Mi-a dat o adresa de mail si asa am ajuns sa-l aflu in ...Toronto. Cumnatii mei, deveniti ei canadieni, l-au invitat intr-o dupa amiaza aramie de toamna sub un artar si dintre amintiri nu au lipsit nume ca Phoenix, Timisoara, Ploiesti, DOR...si numele meu...

Te salut Cladiu, oriunde te afli acum...

4 comentarii:

  1. alta viata...ce poveste...sarut mana Pandhora!

    RăspundețiȘtergere
  2. " ... formatia "Sfintii" din Timisoara, l-a avut in componenta si pe rebelul cu parul mare, roscat si cret, cu degetele usor-rapid mangaind strunele chitarei (primul din partea stanga a fotografiei)."

    ...da, cel indicatde catre tine in fotografie este exact: Josef Kappl.

    RăspundețiȘtergere
  3. Claudiu Rotaru este cel din dreptul usii (in prima fotografie alb-negru), si cel din stanga (in fotografia sepia...). Am cantat alaturi de el , in prima formatie pe care a incercat sa o construiasca in Ploiesti. La palatul Cotroceni, cand a fost decorata formatia PHOENIX, Claudiu trebuia sa fie acolo. Nici nu a fost amintit ani de zile...(pacat!)

    RăspundețiȘtergere