sâmbătă, 26 martie 2011

ZIUA NOPTII

Dupa ce la echinoctiu am avut ziua egala cu noaptea, azi avem o noapte scurtata cu o ora (yesss! i-am pacalit ! vor spune cei din tura de noapte ) si o zi a Pamantului in care ni se propune sa stingem lumina o ora...
Acum peste 20 de ani, fara sa fim consultati sau macar intrebati, fara referendumuri sau sondaje de opinie, pur si simplu se stingea lumina (e de la ei! spuneam atunci...) si se descurca fiecare cum putea...cica se facea economie, uitandu-se ca gaina industriei energofage  inghitea multi Megawati pentru a putea cotcodacii apoi mandra de margica de piulita ouata in patru ani si jumate din cei cinci planificati stiintific...
Un coleg, pasionat de trompeta, obisnuia ca in acele momente de bezna programata, sa iasa pe balcon si sa cante la instrumentul de alama, celebrul slagar al anilor '80 : "partidul, ceausescu, Romania..."


In epoca de aur era un obicei,
oriunde si oricand faceam economie,
la tot si toate, ca vrei sau ca nu vrei,
iar orice, se dadea cu gram si cu felie...

Ziua, un metru cub de apa,
iar dintr-un kil de stevii, aveai drept la un fir,
 o lumanare si-un covrig de ficare groapa,
care ti se cuvine, sapata-n cimitir...

Acum de buna voie, cu staif european,
taiem din hrana, carti si doctorii,
cureaua strangem si asta an de an,
Facem din nou prin piata multe economii...

Incet, incet spre graniti ni se indreapta pasii,
si am vrea trist  sa credem ca nu noi purtam vina,
atunci cand lasam vorba restant pe-adresa nasii:
Care pleci ultimul, macar stinge lumina !



.

19 comentarii:

  1. Daca Eectrica imi opreste aproape zilnic furmizarea energiei electrice,cateodata si de cate 20 de ori,se pune?
    Oare cati microbisti au stins lumina?

    RăspundețiȘtergere
  2. Eh, am prins si eu vremurile cu pricina :)
    Colegul pasionat de trompeta... un deliciu de initiativa :)... ma facusi sa rad cu pofta!
    Seara faina!

    RăspundețiȘtergere
  3. Imi cer scuze Fetita junglei, in numele prietenului Vlad de la Electrica...nici nu stiu de fapt daca mai e director tehnic...poate acum e Ferdoschi Paul, fiul fostului inginer sef de la G.I.G.C.L. din anii'90...Despre ce zona a orasului e vorba ?
    Microbistii vor stinge definitiv lumina daca ramane rezultatul de la aceasta ora 22.00 (2-1 pentru Bosnia)
    Iarta-ma si pe mine...poate ar fi tebuit sa ma opresc dupa ce a cantat trompeta...

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumesc Laura...Unde crezi ca e acum prietenul cu trompeta?...evident in Canada, trompetist intr-o trupa de jazz...mi-ar fi placut sa fie alaturi de fostul meu Sef si coleg (invers poate era mai bine...) Claudiu Rotaru, membru fondator al trupei "Phoenix" si cel care cel a dat numele formatiei...acum in Toronto...mai tine minte cineva numele formatiei "Azur" Ploiesti ?

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu uitati, cei ce intrati pe acest blog...e doar un pamflet si va fi tratat ca atare...

    RăspundețiȘtergere
  6. Gata, acum aud, vad, simt, miros, pipai, nationala noastra a spus PA Europei la fotbal, dupa ce am spus PA Germaniei, Frantei...asteptand Licuriciul Cel Mare...
    A stins cineva lumina ?

    RăspundețiȘtergere
  7. Pai am stins-o ca m-a luat somnu' dupa 2 zile si 2 nopti de activitate in campul muncii... Da acu' am aprins iar o multime de becuri sa vaz sa-mi fac butoiul de limonada care sa-mi ajunga alte 2 zile si nopti :P:)
    Despre rezultatele Romanicii la fotbal ce sa zic... nu is mare nationalista si nici microbista, da tare mi-ar mai fi placut, la Europene, sa strig si eu de dragul distractiei strigaturi specific fotbalistice sa-i sperii gainile lu' vecinu' Costica. Dar acum ca nu mai am pentru cine, asta e... „tot inainte!”, ca sa zic asa :)

    RăspundețiȘtergere
  8. P.S. Stai ca se vede ca nu m-am trezit complet... acu' am citit mai bine raspunsul tau. Duamne da cu ce personaj plin de faima stau io paici de vorba si am mai povestit si de gainile lu nea' Costica :P:))

    RăspundețiȘtergere
  9. Nu-i in oras,e pe langa si poti considera ca am stins lumina.Intre 6:30 si 7:02am,azi, a fost bezna toatala, centrala a trecut pe avarii,pc-ul a dormit, tv-ul mi-a aratat un ecran negru,ceasurile au incetat sa clipoceasca.La 7:02 a fost o tentativa,ca apoi sa se opreasca totul in mai putin de un minut;la 7:15 a revenit pentru 10 minute si,dupa ce am reglat ceasurile si centrala,totul a tacut din nou.Acum am curent, de 10 minute. Pentru cat timp? Vom vedea.
    Asa ca poti considera ca am stins lumina,definitiv.
    Apartin de Electrica Boldesti Scaieni si printre altele,ca explicatie,mi s-a spus ca "pasarile sunt de vina", "n-avem doamna nicio sesizare din zona", "nu apare nimic, ce va impacientati asa",etc, asta in zilele in care sun si de cate 15 ori.

    RăspundețiȘtergere
  10. Azur R,pianistul Ciocardel?Eram prea mica :)

    RăspundețiȘtergere
  11. Tot eu sunt.
    Nu ma supar pe Ploiesti,nu ma supar pe Ph, nu ma supar ca fac riduri,dar vroiam sa-ti spun ca:
    ora 8:27 bezna
    ora 8:29 lumina
    ora 8:30 bezna si in fractiune de secunda,luminaaa.
    Acum scriu,peste cateva clipe nu stiu ce va urma.

    RăspundețiȘtergere
  12. Chiar Electrica va intrerupe lumina sau o defectiune la cablul de alimentare?Nu ma pricep la Instalatii electrice,eu am facut alt gen de instalatii,dar ar trebui verificat cablul de alimentare!Blocul nostru a patit-o de nenumarate ori!Asteptam vara ca atunci se strica cablul.

    RăspundețiȘtergere
  13. Fetita junglei Laurei, nu va suparati nici cand se "ia lumina" nici cand apare vreun rid...
    Nici Claudiu nu s-a suparat, nici Kamocsa, atunci cand Bordeianu nu i-a mai vrut in formatie...nici Ciocardel nu cred ca s-ar supara daca as aminti si pe Strait sau Mary Manolache (acum Mehterian)...nu sunt "personaj", sunt doar un om caruia Dumnezeu i-aduce-n cale pe altii si care are rabdarea sa asculte si sa tina minte...ca in seara asta cand l-am cunoscut pe Adrian, in bratele caruia a murit Nichita...Va dati seama ce izvor fabulos am descoperit ?
    ps: Salutari lui Nea Costica si gainilor din Balaca, Seciu sau Galmeia...

    RăspundețiȘtergere
  14. Multumesc pentru vizita, Marilena...azi nu am scris mai nimic...si maine e o zi...

    RăspundețiȘtergere
  15. Marilena- chiar Electrica.Si azi am vorbit de cateva ori cu ei.
    @Ioan- nu-s din apropierea Uralti-ului.Sunt mult mai aproape de Ploiesti.Chiar,daca nu uitam camera foto in seara asta,la niste amici,postam niste poze.De fapt,daca ai vazut Sambata cu amintiri,iti dai seama de unde sunt.

    RăspundețiȘtergere
  16. @Marilena- uitasem,poate ca as fi avut eu ceva la cablu (desi ma indoiesc, e o cladire din 2010 cu totul nou), dar restul satului?

    RăspundețiȘtergere
  17. "ca in seara asta cand l-am cunoscut pe Adrian, in bratele caruia a murit Nichita...Va dati seama ce izvor fabulos am descoperit ?"

    ... n-am cuvinte...
    atata doar as vrea sa adaug "in bratele caruia Nikita s-a trezit la o noua forma de viata"... imi place mai mult asa... mai ales cand vine vorba de "batranul" cum imi place sa-i spun... nu stiu de ce (poate a fost si este un suflet batran cu o intelepciune a parte dincolo de conventii)... care mi-a intrat adanc in suflet inca de cand eram mica, nu vreau sa cred in ideea de moarte :)... mai degraba renastere :)
    Zi frumoasa iti urez, si zambete multe!

    RăspundețiȘtergere
  18. Laura, iarta-ma, NICHITA TRAIESTE !, nu a facut decat sa se piteasca in jocul vietii o vreme... iese din cand in cand sa spuna CUCU ! Il astept si zilele acestea in Festivalul Nichita Stanescu...doar a-i putea mangaia cu o magnolie pletele auri si zambetul trist de pe obraji...

    RăspundețiȘtergere